English version

Ranen Facebookista

Seuraatko sähkönkulutustasi säännöllisesti?

Esimerkiksi Tampereen Sähkölaitoksen Wattimaatti-palvelusta pystyt katsomaan sähkönkulutuksesi kauas historiaan tunnin tarkkuudella. Tuntikohtaisesta raportista on helppo tarkastaa esimerkiksi oma sähkön pohjakuormasi - eli jatkuvasti päällä olevien sähkölaitteiden kulutus. Sen näet katsomalla vaikkapa aamuyön tuntien kulutusta, joilloin varsinaisesti mitään sähköä kuluttavia laitteita ei erikseen käytetä. Ja energiavalveutunutta kuluttajaa kiinnostaa toki myös esim. saunan ja pesukoneiden kulutustiedot!

Videolla on esitettynä kerrostalokolmion sähkönkulutus Wattimaatista poimittuna. Ensimmäisessä kuvassa näkyy sähkönkulutus kuukausitasolla vuonna 2017. Toisessa kuvassa on esitettynä lokakuun päivittäinen kulutus. Ja kolmannessa kuvassa näkyy lokakuun 8. päivän kulutus, joka oli koko kuukauden suurikulutuksisin. Päivän kulutusjakaumasta voidaan arvioida, että tuona sunnuntaipäivänä taidettiin asunnossa tehdä paljon ruokaa, käyttää astian- ja pyykinpesukoneita sekä saunoa klo 18-20 välisenä aikana. 🙂

Wattimaattiin pääset täältä: www.wattimaatti.fi/Login.aspx?ReturnUrl=%2f

Ja vastauksia kysymyksiin koskien Wattimaattia pääse lukemaan täältä:
www.sahkolaitos.fi/aina-apuna/asioi-verkossa/wattimaatti/usein-kysyttya-wattimaatista/

Hyvää viikonloppua kaikille!
... Näytä lisääNäytä vähemmän

LEFFALIPPUARVONTA suoritetaan tällä kertaa arvauskilpailuna: Minkä syyn ajattelet olevan energianeuvojamme Anteron mielestä tärkein syy avata ilmastointikone?

Kommentoimalla osallistut arvontaan. Videolla Antero näyttää pikanopeudella, miten IV-kone avataan.

A. Suodattimen vaihto - tukkeutunut suodatin estää ilmanvaihdon oikean toiminnan eikä rakennukseen tule riittävästi puhdasta ilmaa. Pahimmillaan suodattimeen kertynyt pöly pääsee homehtumaan ja aiheuttaa terveysriskin.

B. Lämmöntalteenottokennon puhdistus - likainen kenno ei ota tehokkaasti lämpöä talteen poistoilmasta ja se näkyy ikävästi sähkölaskussa.

C. Lämmöntalteenottoasetuksen tarkastus - LTO tulee asettaa päälle aina lämmityskauden ajaksi ja pois päältä kesäksi. Jos lämmöntalteenotto unohtuu laittaa syksyllä päälle, se kyllä näkyy keväällä lompakossa.

D. Tuloilman lämpötilan tarkastus - IV-koneessa on termostaatti, jolla säädetään tuloilman lämpötila. Sopiva tuloilman lämpötila talveksi on 16-17 astetta. Liian matala lämpötila tuntuu vetona talossa ja liian korkea lämpötila on kallista sekä vaikeuttaa talon lämpötilan säädettävyyttä.

Kaikki toimenpiteet riippuvat IV-koneen mallista ja vaativat ohjekirjan esille ottamista, mutta asian hoitaminen on varmasti sen vaivan väärti. Huolto tulisi tehdä 1-2 kertaa vuodessa. Hyvät ohjeet huoltoon esim. täältä www.suodatinmaailma.fi/huolto-ohjeita

Jos tarvitset apua, suosittelemme lämpimästi kysymään valtakunnallisesta some-neuvonnasta sivulta www.facebook.com/asiaaenergiasta/

Arvonta suoritetaan 7.11. klo 9 ja Facebook ei ole osallisena kisassa.
... Näytä lisääNäytä vähemmän

LEFFALIPPUARVONTA - YLLÄTTÄÄKÖ TALVI TALOSI? osallistu arvontaan kommentoimalla alle, oletko varmistanut, että asunnossasi on seuraavat toimenpiteet tehtynä talven varalle.

Videolla Antero näyttää esimerkkiä lämpötilan mittaamisesta - aika iso ero ilman lämpötilalla lattian- ja katonrajoissa, jos ilmanvaihto ei täysin pelaa!

• Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta, makuuhuoneessa vähän alempi.
• Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
• Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
• Käännä raitisilmaventtiilit talviasentoon, mutta älä sulje kokonaan.

Toimenpiteet vaativat hieman perehtymistä, jos niitä ei ole ennen tehnyt, mutta säästöt lämmitys- ja sähkölaskuissa ovat merkittäviä. Ja toisaalta myös koko asunnon kunto voi olla vaarassa, jos sitä ei käytetä oikein.

Tarkempia tietoja asiasta esim. täältä www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ajankohtaista_nyt/lammityskausi_kaynnistyy

Mikäli jotakin jäi epäselväksi, suosittelemme lähettämään viestiä puolueettomalle ja ilmaiselle energianeuvojalle täällä www.facebook.com/asiaaenergiasta

Tai toki myös Anterolle voi soittaa! 040 806 3137

Arvonta suoritetaan 31.10. klo 9 ja Facebook ei ole osallinen siinä.
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Kylläpä Anteron energiavinkit kiinnostaa keskustorilla!

Vai onko ne sittenkin nuo hyönteishotellit? Täällä kuitenkin ollaan klo 17 asti. Tervetuloa!
... Näytä lisääNäytä vähemmän

Tässä vähän jutustelua Anteron aurinkoenergialaitteista viikonlopun lämmitystapahtumasta Piirulta!

Rakennuskulttuurikeskus Piirun sivulle pääset täältä: www.facebook.com/Piiru.fi/
... Näytä lisääNäytä vähemmän